RSS SKIPR RSS-feed

 • NZa en IGJ bieden kapstok voor verdiepende dialoog over intern toezicht 3 juli 2020
  Onafhankelijk, proactief, toekomstgericht en varend op een duidelijk maatschappelijk kompas, dat is wat de IGJ en NZa blijkens het herziene toezichtkader van raden van toezicht in de zorg verwachten. Maar het aangescherpte toezichtkader is geen oekaze. Het stuk is voor alles een kapstok voor dialoog over wat goed intern toezicht betekent in een snel veranderende […]
 • LZR zet streep door ziekenhuisfusie die niet weg wil gaan 2 juli 2020
  Het Laurentius Ziekenhuis Roermond (LZR) heeft een streep gezet door de voorgenomen fusie met VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Of daarmee deze Limburgse ziekenhuisfusie definitief van de baan is, is de vraag. Een teleurgesteld VieCuri gelooft nog altijd in een samengaan. Ook scheidend LZR-bestuursvoorzitter Marja Weijers van LZR kan niet uitsluiten dat het scenario over […]
 • ‘Aanneemsom als continuïteitsbijdrage voor ziekenhuizen’ 2 juli 2020
  In het akkoord tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen over een continuïteitsbijdrage dat waarschijnlijk vrijdag gepresenteerd wordt, zal worden gekozen voor een aanneemsom voor de ziekenhuizen, met correcties en verrekeningen achteraf. Dat schrijft het FD op basis van een uitgelekte brief.
 • Minister: Geen bezoekverbod bij lokale uitbraak 2 juli 2020
  Verpleeghuizen waar het coronavirus de kop opsteekt moeten niet meteen helemaal sluiten voor bezoekers. Als dat kan, is het beter om bijvoorbeeld alleen op de besmette afdeling het bezoek te beperken, vindt het ministerie van Volksgezondheid.
 • Coronadashboard toont nu ook besmettingsgevaar 2 juli 2020
  Het zogeheten coronadashboard van de overheid meldt in het vervolg iedere week hoeveel Nederlanders naar schatting het coronavirus onder de leden hebben en kunnen overdragen. Dat waren er vorige week 2800. Het nieuwe metertje op het controlepaneel moet het kabinet helpen om tijdig in te grijpen als het virus weer opleeft.
 • VieCuri test personeel op antistoffen coronavirus 2 juli 2020
  Ruim 2400 medewerkers van ziekenhuis VieCuri in Venlo en Venray doen mee aan een onderzoek naar antistoffen tegen het coronavirus. Het gaat volgens VieCuri om het meest uitgebreide onderzoek naar antistoffen onder ziekenhuismedewerkers in Nederland.
 • Nog maar 25 coronapatiënten op ic’s 2 juli 2020
  Het aantal coronapatiënten op de intensive care is in de afgelopen week ongeveer gehalveerd. Vorige week donderdag behandelden intensivisten 49 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Op woensdag waren het er 28 en donderdag is het verder gedaald naar 25, het laagste aantal in maanden.
 • Huisartsen willen na corona verder met zorg op afstand 2 juli 2020
  Het overgrote deel van de huisartsenpraktijken wil ook na de coronacrisis meer gebruikmaken van tools en werkwijzen die ‘zorg op afstand’ faciliteren, zoals beeldbellen en e-consulten.
 • NZa zet in op rust voor de zorgregels van 2021 2 juli 2020
  De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil zo min mogelijk aanpassingen van de regels voor de zorg voor 2021. Dit vanwege de carona-uitbraak, maar ook omdat er in diverse sectoren wordt gewerkt aan langetermijnplannen voor verbetering in de bekostiging van de zorg.
 • Rijnstate opent virtueel zorgcentrum 2 juli 2020
  Rijnstate start met een virtueel zorgcentrum in Arnhem. Op deze centrale locatie kan het ziekenhuis via een dashboard relevante data in de gaten houden en indien nodig actie ondernemen.
 • Minister vindt ‘dreigement’ medicijnengroothandel onaanvaardbaar 2 juli 2020
  Het is onacceptabel dat medicijnengroothandel Brocacef dreigt met het inkrimpen van de medicijnenvoorraad, vindt minister Martin van Rijn (Medische Zorg). De topman van dat bedrijf zei in het Financieel Dagblad dit te willen doen als de prijzen dit jaar worden verlaagd. De schaarste die het bedrijf daarmee creëert zou de prijzen weer moeten opstuwen, waarmee […]
 • ‘Wachttijd in ggz in acht regio’s veel te lang’ 2 juli 2020
  Mensen moeten soms nog te lang wachten op een plek in de geestelijke gezondheidszorg. In acht regio's is "extra aandacht en inspanning nodig" om de wachttijden binnen de normen te krijgen, constateert een speciale commissie van onder meer de Nederlandse ggz en Zorgverzekeraars Nederland.
 • Verpleegkundigen in Martini Ziekenhuis krijgen stem in rvb 2 juli 2020
  Vanaf deze maand krijgen verpleegkundigen in het Martini Ziekenhuis een positie in de bestuursraad. Zij hebben hiermee inspraak op het hoogste bestuurlijke niveau binnen het ziekenhuis. Het Martini is een van de eerste Nederlandse ziekenhuizen waarin verpleegkundige op dit bestuurlijke niveau een stem hebben.
 • Weinig meer voorzorg uit angst voor corona bij risicogroepen 2 juli 2020
  In de eerste weken van de coronacrisis, toen het aantal besmettingen snel toenam en de eerste patiënten stierven, maakten mensen uit risicogroepen zich meer zorgen over de kans dat zij de ziekte zouden oplopen. Velen van hen namen desondanks geen extra voorzorgsmaatregelen. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Tilburg.
 • KPMG: ‘Vertrouwen in algoritmes stijgt door coronacrisis’ 2 juli 2020
  Door het gebruik van algoritmes tijdens de coronacrisis hebben Nederlanders meer vertrouwen gekregen in deze technologie. Meer dan de helft is er positief over, blijkt uit de jaarlijkse barometer ‘Vertrouwen in algoritmen’ van KPMG.
 • Gezondheidsminister Nieuw-Zeeland weg om oplaaien coronavirus 2 juli 2020
  WELLINGTON (ANP) - David Clark, minister van Volksgezondheid in Nieuw-Zeeland, heeft zijn ontslag ingediend na recente misstappen van zijn departement en persoonlijke fouten in de aanpak van de coronacrisis. Het land heeft de afgelopen weken te maken met nieuwe coronabesmettingen nadat de groei van het aantal gevallen afgelopen maand tot nul was teruggebracht.
 • Zorgvervoerders vrezen voor hun baan 2 juli 2020
  De werkgelegenheid in het zorgvervoer is in gevaar. Daarvoor waarschuwen vakbonden en werkgevers die gemeenten, zorginstellingen, verzekeraars en andere opdrachtgevers oproepen om de vaste kosten van uitgevallen zorgvervoer de rest van dit jaar door te blijven betalen.
 • NZa: uitgaven meerzorg stijgen en meer jongeren met pgb 2 juli 2020
  Het zorggebruik binnen de gehandicaptensector is in de afgelopen jaren sterk veranderd. De uitgaven aan meerzorg zijn flink gestegen, en ook wordt het persoonsgebonden budget steeds populairder bij jongeren. Deze ontwikkelingen kunnen duiden op een structurele veranderende zorgbehoefte. Dat constateert de NZa op basis van de eerste monitor over de gehandicaptenzorg. “Op termijn zal de […]
 • Nederland heeft ‘voldoende’ voorraad coronamedicijn remdesivir 1 juli 2020
  Nederland heeft "op dit moment voldoende" van het coronamedicijn remdesivir. De fabrikant van de virusremmer heeft beloofd dat Nederland de komende tijd nog meer tegemoet kan zien, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.
 • ZN en wijkverpleging bereiken akkoord over coronaregeling 1 juli 2020
  Grotere zorgaanbieders van wijkverpleging, geriatrische revalidatiezorg (GRZ) en eerstelijnsverblijf (ELV) kunnen nu ook gebruikmaken van een corona-regeling van zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft samen met ActiZ hierover vandaag afspraken bekendgemaakt. De regeling geldt voor zorgaanbieders met een jaaromzet van minimaal tien miljoen euro.