RSS SKIPR RSS-feed

 • Methode gevonden voor hergebruik mondmaskers 17 maart 2020
  Onderzoekers van het RIVM hebben een methode gedacht waarmee mondmaskers die eigenlijk voor eenmalig gebruik zijn bedoeld, vaker kunnen worden gebruikt.
 • ZonMw staakt subsidierondes 17 maart 2020
  Organisaties of onderzoekers die subsidieaanvragen willen doen voor gezondheidsonderzoek of zorginnovaties, moeten hun verzoeken even staken. ZonMw legt de subsiderondes stil en stelt aanvragen uit.
 • Malafide makers mondkapjes ruiken geld 17 maart 2020
  Schaarste is altijd een goed businessmodel, dus werpen allerhande partijen zich op de markt voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Inkoopcoöperatie voor de zorg Intrakoop waarschuwt voor twijfelachtige aanbieders die mondkapjes voor 20 tot 25 keer de reguliere prijs aanbieden. Niet mee in zee gaan, is het klemmende advies van Intrakoop.
 • RIVM wil gezondheid 100 duizend Nederlanders wekelijks peilen 17 maart 2020
  Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zoekt 100.000 Nederlanders die een keer per week online informatie willen doorgeven over hun gezondheid. Het instituut inventariseert gezondheidsklachten met de zogeheten Infectieradar, omdat het nu niet goed kan overzien hoe het coronavirus zich verspreidt in Nederland.
 • Zelfstandige klinieken beperken zich tot ‘urgente planbare zorg’ 17 maart 2020
  Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) adviseert alle leden om zich de komende weken te beperken tot -wat de branchevereniging aanduidt als- “urgente planbare zorg”. Om die te kunnen leveren is instandhouding van de eigen infrastructuur, inclusief bijhorende beschermings- en hulpmiddelen, volgens ZKN noodzakelijk. In de strijd tegen corona staan klinieken de reguliere zorg wel op individuele […]
 • Al 7000 mensen willen bijspringen in de zorg 17 maart 2020
  Al ruim 7000 mensen met een zorgachtergrond hebben zich aangemeld om te helpen in "de strijd tegen het coronavirus", zoals beroepsorganisatie NU'91 het verwoordt.
 • VWS stelt een directeur-generaal coronacrisis aan 17 maart 2020
  Het ministerie van Volksgezondheid heeft een extra directeur-generaal aangesteld. Inge Vossenaar wordt een tweede dg, die zich speciaal gaat richten op het coronadossier.
 • Revalidatiesector waarborgt acute en noodzakelijke zorg 17 maart 2020
  Revalidatie-instellingen in Nederland werken aan de continuïteit van de acute en noodzakelijke zorg. Regionale afstemming tussen ziekenhuizen en de verpleeg-en verzorgingshuizen voorkomt dat de continuïteit van de acute en noodzakelijke zorg niet in gevaar komt. Dat meldt Revalidatie Nederland.
 • Maatregelen tegen hamsteren medicijnen 17 maart 2020
  Mensen die medicijnen gebruiken, kunnen de gebruikelijke hoeveelheden meekrijgen, maar ze mogen niet extra bijbestellen. Apotheken, drogisterijen, groothandels en de overheid hebben afspraken gemaakt om te voorkomen dat mensen aan het hamsteren slaan. Ook de verkoop van paracetamol wordt aan banden gelegd, zodat het voor iedereen beschikbaar blijft.
 • Aparte spreekkamer voor patiënt met longklachten in Deventer 17 maart 2020
  De huisartsenzorg in Deventer richt zich de komende tijd op het bestrijden van de gevolgen van de epidemie. Op verschillende plekken wordt een aparte spreekkamer ingericht voor mensen met longklachten, zodat zij niet naar de reguliere huisartsenpraktijk hoeven. Dat meldt De Stentor.
 • Duizenden aanmeldingen voor app OLVG corona check 17 maart 2020
  De app kwam tot stand in samenwerking met zorgonderneming Luscii. De technisch specialisten van dat bedrijf en de medisch specialisten van het OLVG slaagden erin de corona check binnen een week te bouwen en te lanceren. Dat kon doordat de app van Luscii afgelopen jaar al zo was aangepast dat hij flexibel in te richten […]
 • Leger des Heils houdt daklozen extra scherp in de gaten 17 maart 2020
  Het Leger des Heils let extra scherp op dak- en thuislozen in opvangcentra in het hele land. Als sociaal werkers vermoeden dat iemand is besmet met het coronavirus, nemen zij direct contact op met de GGD en gaan zij op zoek naar een oplossing zodat de zieke afgezonderd kan worden opgevangen.
 • Alle Limburgse ziekenhuizen behalve MUMC dicht voor bezoek 17 maart 2020
  Alle Limburgse ziekenhuizen met uitzondering van het academisch ziekenhuis in Maastricht (MUMC) weigeren bezoekers de toegang. Dit om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen.
 • Huisartsenpost wint tijd door patiënt zelf aan werk te zetten 17 maart 2020
  Huisartsenpost Eemland, gevestigd in Amersfoort en Barneveld, geeft vanaf dinsdag 's avonds en in het weekeinde digitaal consult om werklast en kans op besmetting te verminderen. Daarbij worden de patiënten zelf aan het werk gezet.
 • Euthanasiezorg valt stil door coronavirus 17 maart 2020
  De uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor euthanasiezorg. Het Expertisecentrum Euthanasie vindt het niet verantwoord om tot 6 april nieuwe patiënten aan te nemen.
 • Rutte: ‘Risico’s coronavirus beperken voor kwetsbare groepen nu absolute prioriteit’ 16 maart 2020
  In Nederland is het nu absolute prioriteit om de risico’s van het coronavirus voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid zo klein mogelijk te houden. Dat zei premier Mark Rutte maandagavond in een televisietoespraak. Hij onderstreepte daarbij het belang om vast te blijven houden aan de kennis en ervaring van deskundigen.
 • Brandbrief ActiZ: beschermingsmiddelen in ouderenzorg al bijna op 16 maart 2020
  "Zonder voldoende beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen stopt de zorg in de wijkverpleging en in het verpleeghuis", zo schrijft ActiZ.
 • IGJ waarschuwt voor zelftesten coronavirus 16 maart 2020
  De IGJ ontraadt het gebruik van diverse corona-zelftesten die op de markt zijn. “Ze zijn verboden als ze niet eerst beoordeeld zijn door een aangemelde instantie”, aldus de inspectie.
 • IGJ billijkt soepele omgang met BIG in coronacrisis 16 maart 2020
  Als de coronacrisis ze daartoe dwingt hebben zorgaanbieders de ruimte hebben om de zorg op afwijkende manieren te organiseren. Dit betekent dat ook personeel dat nog niet of niet langer BIG-geregistreerd is in ondersteunende functies mag werken. Dat laat de Inspectie voor de Gezondheidszorg  en Jeugd (IGJ) weten.
 • Huisartsen hebben ‘bodem bereikt’ 16 maart 2020
  “De bodem is bereikt”, met deze noodkreet vraagt de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) opnieuw aandacht voor het nijpende tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Om de schaarse middelen optimaal te gebruiken zijn in verschillende regio’s coronapraktijken aangewezen en worden patiëntenstromen gescheiden.