RSS SKIPR RSS-feed

 • Rowan Marijnissen stopt als voorzitter V&VN-IC 2 september 2022
  Rowan Marijnissen is gestopt als voorzitter van beroepsvereniging V&VN-IC. Zij maakte per 1 september de overstap naar de NZa. Ze wordt opgevolgd door Joke Dieperink.
 • Fenna Heyning in podcast Voorzorg: ‘Laat het frame over digitalisering los’ 2 september 2022
  Fenna Heyning geeft haar toekomstvisie in de podcast Voorzorg. Zij houdt een pleidooi voor warmmenselijke zorg, meer digitale toepassingen moeten dat mogelijk maken.
 • Bestuurder stapt op bij Zorg in Oktober 2 september 2022
  Marion van Zoom is per 1 september gestopt als bestuurder van stichting Zorg in Oktober. Bestuurder Jessica Vogel neemt de taken van Van Zoom over.
 • AG: nieuwe wet staat verplichte anticonceptie niet toe 2 september 2022
  Anticonceptie kan niet als vorm van gedwongen zorg worden verplicht op basis van de nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). Er is andere, specifiekere wetgeving voor nodig. Dat concludeert advocaat-generaal (AG) bij de Hoge Raad Myriam Lückers. Conclusies van de advocaat-generaal worden meestal overgenomen door de Hoge Raad.
 • Brussel keurt aangepaste vaccins Pfizer en Moderna goed  2 september 2022
  De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna die beter zijn toegesneden op nieuwe varianten mogen in de Europese Unie worden toegediend. De Europese Commissie heeft het positieve advies gevolgd dat de Europese toezichthouder donderdag al gaf.
 • Philips schikt weer voor miljoenen in VS om vermeende misleiding 2 september 2022
  De beschuldigingen draaien om het voormalige Respironics, een bedrijf in beademingsapparatuur dat sinds 2007 in handen is van Philips. Het Amerikaanse ministerie van Justitie verdenkt dat bedrijf ervan leveranciers van medische apparatuur te hebben ‘betaald’ met gratis informatie over de therapieën die artsen patiënten zoal voorschrijven, wat van pas kan komen bij marketing. In ruil daarvoor […]
 • Hoe houden we de zorg houdbaar? 2 september 2022
  Het Nederlandse zorglandschap verandert in hoog tempo: het zorgvolume stijgt met 4 procent per jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau. Mensen worden ouder, wonen langer thuis en daarom stijgt de vraag naar extramurale zorg. Covid heeft de afgelopen jaren de problemen meer aan het licht gebracht. “De druk op de zorg is enorm”, […]
 • Nij Smellinghe en ZuidOostZorg starten samen Stichting Soarchmakkers 2 september 2022
  Ziekenhuis Nij Smellinghe en zorg- en kennisorganisatie ZuidOostZorg hebben een gezamenlijke dochterstichting opgericht: Stichting Soarchmakkers. Die is bedoeld om de ouderenzorg in Zuidoost Fryslân te verbeteren en toegankelijk te houden.
 • Grote regionale verschillen in toename dementie 2 september 2022
  In de toekomst neemt het aantal mensen met dementie in verhouding het meest toe in de regio Utrecht en het minst in de regio Drenthe.
 • Eerste zelfmeetgegevens via PGO naar informatiesysteem van huisarts 2 september 2022
  Het is voor het eerst gelukt om patiënten vanuit een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) zelfgemeten data naar hun huisarts te laten sturen. De gegevens kwamen rechtstreeks in het huisartseninformatiesysteem (HIS) terecht. De proef vond plaats in de regio Midden-Limburg Oost.
 • Inspectie dwingt voor het eerst psycholoog werk neer te leggen 2 september 2022
  Een klinisch psycholoog uit het Utrechtse dorp Woudenberg moet per direct zijn werk neerleggen.
 • Ook Buiting vertrekt bij Jeroen Bosch Ziekenhuis 1 september 2022
  Bestuursvoorzitter Piet-Hein Buiting vertrekt per 1 november bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Dat heeft het ziekenhuis op 1 september bekendgemaakt.
 • IGJ: patiëntveiligheid niet in gevaar in Isala 1 september 2022
  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft geen aanwijzingen dat de patiëntveiligheid in gevaar kwam in het ziekenhuis Isala in Zwolle. De instantie reageert donderdag op de brandbrief van Hartpatiënten Nederland waarin zorgen zijn geuit over de bijverdiensten van medisch specialisten in het ziekenhuis. De patiëntveiligheid zou daarmee in gevaar komen door het eigenbelang van […]
 • Sint Maartenskliniek biedt reumazorg aan in Ziekenhuis Gelderse Vallei 1 september 2022
  De Sint Maartenskliniek en Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn per 1 september een samenwerking gestart op het gebied van reumazorg. De Nijmeegse kliniek gaat de reumatologische zorg aanbieden in het ziekenhuis in Ede.
 • OK-personeel Spaarne Gasthuis onderbreekt werk om cao 1 september 2022
  Personeel van de operatiekamers in Haarlem en in Hoofddorp van het Spaarne Gasthuis heeft op 1 september uit onvrede met de cao tijdelijk het werk neergelegd. Dat heeft het ziekenhuis laten weten. Hierdoor kon een aantal operaties niet worden uitgevoerd.
 • Erasmus MC test AI om ligduur na operatie te verkorten 1 september 2022
  Het Erasmus MC is een praktijktest gestart met een AI-voorspelmodel dat aangeeft hoe lang een patiënt opgenomen moet blijven na een operatie. De verwachting is dat de ligduur sterk wordt verkort, mogelijk met gemiddeld drie dagen per patiënt. Toepassing van kunstmatige intelligentie kan op jaarbasis 260 dagen schelen op één afdeling.
 • Antonius zet slimme bedden in 1 september 2022
  Als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland is het Antonius gebruik gaan maken van slimme bedden op de verpleegafdelingen. De bedden zijn onder andere voorzien van een weegfunctie en valpreventie.
 • EMA positief over aangepaste coronavaccins 1 september 2022
  De Europese geneesmiddelenwaakhond EMA is positief over de aangepaste coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna, die beter zouden moeten beschermen tegen de omikronvariant van het virus. Dat heeft EMA donderdag bekendgemaakt, na een bijeenkomst van het comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik. De vaccins kunnen worden ingezet als boosterprik bij iedereen van 12 jaar en ouder.
 • KWF investeert 16 miljoen in kankercentra voor psychosociale hulp 1 september 2022
  Het KWF gaat 16 miljoen investeren om de zorg in IPSO-centra voor psychosociale ondersteuning te verbeteren en de locaties beter vindbaar te maken. Met de financiering kan elk centrum een betaalde kracht aannemen. Daarnaast dient de investering om de brancheorganisatie IPSO te ondersteunen.
 • Nieuwe toezichthouders bij Meander Medisch Centrum 1 september 2022
  Per 1 september zijn Loes Kater en Tom Kliphuis toegetreden tot de raad van toezicht van topklinisch ziekenhuis Meander Medisch Centrum. Kater neemt zitting in de auditcommissie Kwaliteit en Veiligheid en de renumeratiecommissie, Kliphuis in de auditcommissie Financiën en Vastgoed en de auditcommissie Digitalisering, Innovatie en ICT.