RSS SKIPR RSS-feed

 • Janssen-vaccin wordt vanaf 19 april aan Europa geleverd 29 maart 2021
  Het coronavaccin van Janssen (Johnson & Johnson) wordt vanaf 19 april aan Europa geleverd. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.
 • Nieuwe piek coronapatiënten in ziekenhuizen 29 maart 2021
  Het aantal positieve coronatests in Nederland loopt nog altijd op. Ook de ziekenhuizen bereiken weer de nieuwe piek sinds 26 januari. Momenteel behandelen de ziekenhuizen 2.342 coronapatiënten. Kuipers roept op om de tweede vaccinatie uit te stellen, zodat meer mensen hun eerste snel kunnen krijgen.
 • Kuipers: ziekenhuizen kunnen vanaf mei meeprikken 29 maart 2021
  Ziekenhuizen gaan vanaf mei waarschijnlijk helpen bij het vaccineren van mensen tegen het coronavirus. Volgens Ernst Kuipers zijn er nog geen concrete afspraken gemaakt met het ministerie van VWS en het RIVM. "Maar ik heb goede hoop dat het aantal beschikbare vaccins in mei dusdanig hoog zal zijn dat ziekenhuizen om hulp zal worden gevraagd."
 • Aanhoudende coronaklachten mogelijk minder na vaccin 29 maart 2021
  “Ongeveer 40 procent van de coronapatiënten met langdurige klachten ervaart een verbetering na het vaccin”, vertelt arts infectieziekten aan de Columbia University, Daniel Griffen aan de New York Times.
 • Kan VR helpen bij het verminderen van zelfkritiek? 29 maart 2021
  https://www.umcg.nl/w/subsidie-voor-umcg-voor-onderzoek-naar-vr-oefeningen-voor-meer-zelfcompassie
 • Online platform maakt einde aan ‘ggz-jungle’ in West-Brabant 29 maart 2021
  Voor een goede verwijzing van de huisarts naar de ggz is samenwerking tussen die twee nodig. Het veld steggelt al jaren over die ‘consultatiefunctie’. In West-Brabant is er een oplossing gevonden.
 • VWS: zorgsector mag vier maanden later jaarverslag inleveren 29 maart 2021
  Zorginstellingen krijgen vier maanden meer tijd om hun jaarverslag over 2020 te deponeren. Dat heeft het ministerie van VWS besloten. Hiermee wil VWS de zorgsector in deze coronadrukte ontlasten.
 • Van Ark blijft minister tijdens verkenningsfase 29 maart 2021
  Minister Tamara van Ark blijft demissionair minister voor Medische Zorg en Sport tijdens de verkenningsfase. Dat betekent dat zij urgente zaken en Kamerstukken afhandelt die niet kunnen wachten. Waar nodig geldt de vervangingsregeling waarbij minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport haar taken waarneemt.
 • Gommers: meer zorgpersoneel van reguliere zorg naar ic’s 29 maart 2021
  De coronacijfers blijven oplopen. Daarom moet volgens ic-arts Diederik Gommers zorgpersoneel van elders bijspringen op de ic's. Ook moet er haast worden gemaakt met hun vaccinatie. 
 • WHO: virus naar mens vermoedelijk via twee diersoorten 29 maart 2021
  De WHO-experts die het ontstaan van het coronavirus in China hebben onderzocht, vinden het waarschijnlijk dat het virus van een vleermuis naar een ander dier en vandaar naar de mens is overgegaan. 
 • Radboudumc lanceert Health Innovation Labs 29 maart 2021
  De innovatie-activiteteiten van het het Radboudumc zijn voortaan ondergebracht in een nieuw organisatie-onderdeel: Radboudumc Health Innovation Labs. Het doel daarvan is om zorginnovaties begeleiden van idee tot concrete toepassing.
 • Behandeling kanker kan efficiënter 29 maart 2021
  Nederlandse ziekenhuizen kunnen tientallen miljoenen euro’s besparen op dure kankermedicijnen als ze die slimmer gebruiken. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit de ervaringen in het Rotterdamse Erasmus MC
 • Farmaceuten willen in het OMT 29 maart 2021
  De farmaceutische sector wil een stoel in het het Outbreak Management Team (OMT). Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer Nederland en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde (NVFG), zegt tegen het AD dat toekomstige pandemieën zo beter bestreden zouden kunnen worden. OMT-voorzitter Jaap van Dissel ziet weinig heil in het idee.
 • ‘Liefdevolle zorg kan niet zonder sterke organisatie’ 29 maart 2021
  Zo werken uw teams met plezier aan basiskwaliteit, met als doel: liefdevolle zorg.
 • Overlevingskans coronapatiënt in Duits ziekenhuis in 2020 gestegen 29 maart 2021
  De overlevingskans van coronapatiënten in Duitse academische ziekenhuizen steeg in de loop van vorig jaar. Dat komt mogelijk doordat behandelingen zijn verbeterd en doordat medische teams meer ervaring opdeden, zeggen onderzoekers van de universiteit van Erlangen.
 • Kwaliteit ggz gaat achteruit door lockdown 28 maart 2021
  Bij de helft van de mensen met psychische klachten is de zorg tijdens de huidige lockdown achteruitgegaan. Dat concludeert patiëntenorganisatie MIND op basis van een onderzoek waaraan ruim 1000 leden van het eigen onderzoekspanel meededen. De klachten variëren van afspraken die zijn omgezet naar beeldbellen tot zorg die geheel is stopgezet.
 • Bewoner verzorgingstehuis in Horst overleden na brand 28 maart 2021
  Een bewoner van een verzorgingstehuis in het Limburgse Horst, die vrijdag ernstig gewond raakte bij een brand, is zaterdagochtend overleden. Dat maakte de politie bekend.
 • Aantal nieuwe coronagevallen gedaald, na forse toename zaterdag 28 maart 2021
  Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn bij het RIVM 7513 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er ruim 1300 minder vergeleken met de voorgaande dag.
 • Opnieuw meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen 28 maart 2021
  Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zondag voor de vierde opeenvolgende dag toegenomen. Het totale aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 2248, dat zijn er tien meer dan zaterdag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend. Het gaat om het hoogste aantal sinds begin februari.
 • Ziekenhuizen beginnen met vaccinatie 9000 kwetsbare patiënten 27 maart 2021
  Ziekenhuizen beginnen zaterdag met het vaccineren van een groep kwetsbare patiënten, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg tegen de NOS. "Het gaat om zo'n 9000 patiënten die bijvoorbeeld een orgaan- of beenmergtransplantatie hebben gehad of een ernstige immuunziekte hebben."