RSS Nieuws – RSS feed van de IGJ

 • Verscherpt toezicht voor ggz-aanbieder Compass 14 oktober 2021
  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft ggz-aanbieder Compass onder verscherpt toezicht gesteld. Compass biedt opvang en hulp aan mensen met psychiatrische en psychosociale problemen. De inspectie vindt handhaven in de vorm van verscherpt toezicht nodig omdat er onder meer zorgen zijn over de geboden kwaliteit en continuïteit van zorg.
 • Lessen uit het toezicht tijdens de coronapandemie 5 oktober 2021
  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft vanaf het begin van de coronapandemie aanbevelingen gedaan voor een aantal nieuwe soorten zorgverlening: grootschalig testen, grootschalig vaccineren en bron- en contactonderzoek. Op het moment dat de bestrijding van het coronavirus opnieuw een andere fase in gaat, blikt de inspectie nog eens terug op die aanbevelingen. Daarmee wil de […]
 • Geen uitzondering meer voor levering professionele mondkapjes en handschoenen aan de zorg zonder CE-markering 30 september 2021
  Fabrikanten, inkopers en leveranciers mogen vanaf 1 oktober 2021 alleen nog mondneusmaskers en handschoenen met CE-markering leveren aan zorgaanbieders. Tot 1 juni 2022 mogen zorgaanbieders nog wel mondneusmaskers en handschoenen zonder CE-markering gebruiken als zij die nog in voorraad hebben. 
 • E-health in verpleeghuizen en de geestelijke gezondheidszorg: veel gaat goed, soms moet het beter 29 september 2021
  Een robot die in een verpleeghuis bewegingsoefeningen voordoet, of spelletjes speelt met bewoners. Online behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg met informatie en oefeningen via een website of een app op de telefoon. Een VR-bril die mensen met sociale angststoornissen laat oefenen met situaties die spanning oproepen. Slimme sensoren die ongewone bewegingen herkennen en alarm kunnen […]
 • Einde aanwijzing voor Centrum Zorg en Welzijn in Den Haag 28 september 2021
  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft de aanwijzing voor Centrum Zorg en Welzijn beëindigd. Zorg en Welzijn heeft de nodige verbeteringen doorgevoerd om aan de aanwijzing te voldoen.
 • Einde aanwijzing voor Thuiszorg Olympia in Eindhoven 16 september 2021
  De IGJ heeft de aanwijzing voor Thuiszorg Olympia in Eindhoven beëindigd. Olympia heeft het afgelopen half jaar de nodige verbeteringen in de zorg doorgevoerd.
 • Inspecties: kwetsbare inwoners die herstellen na verward gedrag zijn niet goed in beeld 16 september 2021
  Chronische psychische problemen vragen om blijvende aandacht. Zorg en ondersteuning na een crisis mogen niet te snel stoppen. Dat zeggen vier inspectiediensten die samenwerken in Toezicht Sociaal Domein (TSD). De inspecties keken in vier gemeenten naar de zorg en ondersteuning in de fase van het herstel na verward gedrag of een andere psychische crisis.
 • Personeel in de zorg met en zonder coronavaccinaties - dilemma’s en uitgangspunten 15 september 2021
  Vaccineren is het belangrijkste instrument in de strijd tegen het coronavirus. Niemand is verplicht zich te laten vaccineren, maar zorgverleners die goede en veilige zorg willen verlenen doen er goed aan voor vaccinatie te kiezen.
 • Last onder dwangsom voor Zorgvilla Decor in Ede 10 september 2021
  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Cor&Debby Zorgverlening, ook bekend als Zorgvilla Decor in Ede, een last onder dwangsom opgelegd. Decor biedt kleinschalige ouderenzorg. De zorgvilla voldoet niet volledig aan de normen voor goede en veilige zorg uit de tweede aanwijzing die de inspectie in april oplegde. 
 • Inspectie in actie tegen onjuiste informatie over corona door artsen 31 augustus 2021
  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de afgelopen maanden ongeveer vijftig keer een corrigerende brief gestuurd naar artsen die evident onjuiste informatie gaven over het coronavirus aan hun patiënten of via sociale media. Of over het vaccineren daartegen. Ook schreef de inspectie zo’n tien keer dat een sanctie - zelfs via het tuchtrecht - […]
 • Online medicijnen voorschrijven na videoconsult blijft voorlopig mogelijk 26 augustus 2021
  Het voorschrijven van medicijnen na online contact tussen de voorschrijver en patiënt, zonder dat deze elkaar al kenden, wordt verlengd tot 1 januari 2022. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd besloten.
 • Einde verscherpt toezicht Landelijke Stichting Vredenoord 12 augustus 2021
  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft het verscherpt toezicht op Landelijke Stichting Vredenoord in Huis ter Heide beëindigd. Vredenoord biedt verpleeghuiszorg, verzorging, thuiszorg, palliatieve zorg en dagactiviteiten. Vredenoord heeft het afgelopen half jaar de nodige verbeteringen in de zorg doorgevoerd.
 • Nieuw verscherpt toezicht voor Stichting Kleinschalig Begeleid Wonen voor Ouderen (KBWO) in Helmond 5 augustus 2021
  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Stichting Kleinschalig Begeleid Wonen voor Ouderen (KBWO) voor zes maanden onder een nieuw verscherpt toezicht gesteld. Met dit nieuwe verscherpte toezicht, wordt het eerder opgelegde verscherpte toezicht beëindigd.
 • Nieuw beeld over dwang in de zorg onder nieuwe wetten 30 juli 2021
  Burgemeesters gaven vorig jaar 1.416 keer een inbewaringstelling af waarmee een patiënt in hun gemeente in een spoedsituatie verplicht werd opgenomen op basis van de nieuwe Wet zorg en dwang. Daarnaast gaven burgemeesters 9.421 keer toestemming voor verplichte zorg aan een patiënt omdat in een crisissituatie snel ingegrepen moest worden. Die crisismaatregelen werden genomen op […]
 • Einde eerste deel aanwijzing en opleggen last onder dwangsom voor AZR-Zorg 30 juli 2021
  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft AZR-Zorg (AZR), een thuiszorgaanbieder in Zuid-Holland, een last onder dwangsom opgelegd. AZR voldoet niet volledig aan de eerder opgelegde aanwijzing.